Med ett stort antal kreditkort på marknaden blir det extra viktigt att jämföra dem gällande en rad faktorer innan man väljer vilket kort som ska användas. Det finns nämligen tusenlappar att tjäna genom att välja det kreditkort som passar ens livsstil. En del är mer allmänna medan andra är specialanpassade till vissa konsumentgrupper.
Räntefria dagar: En stor fördel med kreditkort är att man får en översikt över månadens utgifter och att allt betalas på en och samma gång. Men man har även möjligheten att skjuta upp betalningen ytterligare om detta behövs. De allra flesta kreditkort erbjuder lösningar som gör att man kan skjuta upp betalningen utan att betala någon ränta, oftast mellan 30 och 60 dagar. Men här skiljer det sig åt rejält, för den som vet med sig att behovet av att skjuta upp betalning uppkommer ofta är detta en av de viktigaste punkterna att titta på.
Det man även måste titta på är den sammanlagda kostnaden. Räntefritt behöver inte alltid betyda avgiftsfritt. Bodil Hallin (Familjeekonom på Ikano Bank) nämner faran med att välja kreditkort utifrån räntefria dagar i en artikel i Privata Affärer 3/2014. Som hon säger så betyder inte räntefritt att det är avgiftsfritt.
Titta även på årsavgift, uppläggningsavgift, administrativa kostnader och fakturakostnader för att få en helhetsbild. Ett exempel är VING som år 2014 hade ett kort med ”räntefri” avbetalning på upp till 12 månader. Men när alla avgifter var medräknade blev den effektiva räntan över 20%.
Att använda sig av räntefria dagar för att skjuta upp betalningen är ett bra alternativ mot att behöva ta lån. Men det ska inte överdrivas, det kan bli dyrt vilket visas i exemplet ovan.
Årsavgift: Det finns gratis kreditkort samt de som kostar upp mot 6.000kr. Självklart är det ett stort spann och något man kan väga in i val av kreditkort. Men samtidigt bör man se vad man får, ett kreditkort med bonus eller återbäring är nämligen ofta så pass lönsamt att använda att återbäringen är större än årsavgiften.
Uttagsavgifter: I Sverige använda kort i ovanlig stor utsträckning men ibland behövs kontanter. Vid utlandsresor så det blir en helt annan sak, i många länder används kreditkortet i första för att ta ut kontanter. Eftersom de flesta länder i världen är betydligt mer kontant inriktade än Sverige så bör man absolut ha eventuella utgiftsuttag i bankomat/ATM i åtanke. Sen ska självklart säkerhetsaspekten vägas in, det är betydligt säkrare med lite kontanter på fickan vid restaurang besöket än att låta servitören springa iväg med kreditkortet.
Här kan det skilja väldigt mycket mellan olika kreditkort, allt från fria uttag i hela världen (förutom lokala avgifter), bara några få kreditkort har den fina servicen. De flesta har en uttagsavgift och även ett valutapåslag när du använder ”ATM” i utlandet, det finns även flera kreditkort som har uttagsavgift när de används inom Sverige.
Så se till att tänka efter en extra gång vid kontantuttag. Bank Norwegian är exempelvis ett grym kort som är helt gratis och kommer med bonus (!!), inga avgifter för kontantuttag, dock en avgift för valutaväxling på 1,75%.
Ränta: Den som betalar fakturorna i tid behöver inte bry sig i vilken ränta som är kopplad till kreditkortet. Men en av fördelarna är att man har möjligheten att skjuta på betalningen något och betala en viss ränta för detta. Så självklart är räntan en tungt vägande faktor. Särskilt för de som gång efter gång behöver utnyttja denna möjlighet. Förutom att räntan skiljer mellan bankerna så skiljer den sig även mellan olika kreditkort inom samma bank.
En del kreditkort erbjuder även individuell ränta. Det gör att de med stabil ekonomi kan få en mycket låg årsränta. Ett av de lägsta på marknaden är Re:member Flex som erbjuder ner till 9,74%, vilket dock kan vara mycket svårt att få. Detta kan jämföras med ett flertal konsumtionskort där räntan inte sällan kan vara det tredubbla. Bland dessa finns många kort från klädföretag och möbelvaruhus.