Oförutsedda avgifter med debitkort

För den som ska ge sig iväg på en resa så ett par stycken (olika) kreditkort i princip ett måste, det är självklart mycket säkrare än kontakter, men om något skulle hända med ett kort så är det en billig försäkring att ha ett eller två extrakort med sig.

I Sverige kan vi ofta i dagligt tal slamsa med orden kreditkort och betalkort/debitkort och kalla båda för kreditkort trots att det senare kräver pengar på bankkontot för att kunna användas. Nu är detta lokala fenomen inte något större problem i Sverige, det kan dock ställa till det lite utomlands där man skiljer ganska mycket på kreditkort och debitkort.

Avsaknad av kreditkort kan innebära ett högre pris

Om man ska ut och resa och sedan hyra bil kan man få sig en överraskning när vissa firmor tar ut ett dyrare pris för den som betalar med debitkort än med kreditkort. Vissa oseriösa aktörer kan gömma den här typen av utgifter bland en djungel av snåriga regler och långa avtal.

Många svenskar har idag inte ett kreditkort, och har man bestämt sig för en hyrbilsfirma som kräver kreditkort kan man lära sig mer om det på http://www.kredittkortinfo.no om man vill skaffa sig ett därför.

Det här fenomenets förekomst skiljer sig naturligtvis markant i olika delar av världen, i till exempel Sverige är problemet mycket mindre förekommande än vad det är i USA. I USA, där kreditkortet är en större del av betalningskulturen, kan avsaknaden av ett sådant ses av firman som att du inte är kreditvärdig och därmed en osäker kund att hyra ut till.

Det är absolut inte omöjligt att hyra i en bil i USA med ett så kallat debitkort, men det gör det hela lite mer omständligt (och ibland dyrare) då de flesta firmorna måste göra en koll för att säkerställa att du har verkligen har pengar på kontot. Om man ska till ett land där kreditkort är vanligt, bör man definitivt kolla upp i förväg att de även accepterar ”vanliga” kontokort.

Onödiga försäkringar

Väldigt många hyrbilsfirmor marknadsför en bil för ett visst pris som ofta tycks vara väldigt lågt. Var dock medveten om att detta ofta är utan vissa försäkringar som anses vara nödvändiga. Priserna på de viktiga försäkringarna, så som till exempel stöldskydd, kan skilja sig ganska mycket mellan olika firmor. Priserna som många firmor marknadsför sig med behöver därmed inte alltid säga särskilt mycket om var det slutliga priset kommer att landa på.