Kreditkortets föregångare

Kreditkortet är något som de allra flesta har någon form av relation till idag. Men hur föddes egentligen det där plastkorten som så många av oss har i plånboken idag?

Idén introducerades i bok

Ända sedan människor började handla med varandra har troligtvis någon form av kredit använts. Dock såg det ju såklart inte ut som det gör idag, med ett plastkort med ett chip i. En av kreditkortet fäder var Edward Bullemy, som först introducerade idén i en mycket välsäljande bok.

Boken publicerades redan 1888, och man kan lugnt säga att Edward var någonting på spåren – ordet kreditkort (credit card) nämndes nämligen 11 gånger i boken. Efter att boken offentliggjordes och blev allt mer populär, startades så kallade ”Bellamy Clubs”. Det här var bokklubbar som endast diskuterade boken och dess idéer.

I de här klubbarna diskuterades troligtvis fenomenet kring kreditkortet en hel del. Hur stor påverkan det har haft kan man dock bara spekulera i.

Mynt med kredit – Credit coins

Charge coin utfärdat av Hotel Lasalle i Chicago

Charge coin utfärdat av Hotel Lasalle i Chicago

I mitten och slutet av 1800-talet (1865 har nämnt som startår) började så kallade ”Credit coins” eller ”Charge coins” att användes i USA. Myntet fanns i många olika färger och former och hade få likheter i utseende med de kreditkort vi använder idag.

(Översätter man ”Credit coins” direkt till ”Kreditmynt” kan lätt förväxlas eftersom det har samma betydelse som ”Skiljemynt”. Dvs metallens värde i myntet når inte till värdet på myntets valör, dagens moderna mynt är alla av det slaget).

Det var i de flesta fall stamkunder till restauranger, hotell eller butiker som fick dessa mynt utfärdade till sig. Helt enkelt en kreditnota. Credit coins kom i flera olika material. Bland annat stål, aluminium och andra lättare metaller. Vanligtvis hade de ett litet hål i dess övre del så att de enkelt kunde hängas fast i en kedja eller nyckelring, ett hål i myntet är ju en ganska vanlig företeelse genom historien.

Fördelen med dessa mynt var ett kassörer enkelt kunde trycka myntets sifferkod på notan istället för att skriva upp allting för hand med en penna, som det gjordes innan mynten. Det gjorde även att antalet fel minskades genom att ha en standardiserad storlek och stil, snarare än olika handstilar som stressat skrivits ner.

Det fanns dock en ganska stor del nackdel med detta – eftersom kredittagarens namn inte fanns på myntet, kunde i princip vem som helst använda det. Det här ledde flertalet gånger till bedrägerier när ett kreditmynt hade tappats eller stulits.

Kreditkortet börjar ta form – Charge plates

Charge plate utfärdad av Lasalle & Kocks

Charge plate utfärdad av Lasalle & Kocks i Toledo, Ohio

Det som kanske är den närmsta föregångaren till dagens kreditkort är Charge plates, de såg ut ungefär som de kreditkort vi har idag till storlek och till form. Dock var de gjorda av plåt och hade kredittagarens namn, stad och stat (det föddes i USA) skrivet på sig.

Säkerheten börjar komma i lite större grad, baksidan av plattan hade oftast ett papper i samma storlek där kortinnehavarens skulle skriva sin namnteckning. Plattorna levererades oftast med ett fodral. Upp till 500 olika utgivare tros ha funnits.

Charge plates användes i USA ända fram till början av 1960-talet, då hade de blivit helt omoderna och konkurrerats ut av kreditkorten. Läs mer om starten av de riktiga kreditkorten – Startskottet för kreditkortet – och hur det första riktiga kreditkortet skapades, Diners Card.