Vad kostar kreditkortets ränta?

Att äga ett kreditkort kostar inte mycket. Det finns ett flertal kreditkort som är helt gratis gällande årsavgiften och de övriga kostar några hundralappar per år. Utöver det har de allra flesta kreditkort någon slags bonusfunktion. Det kan innebära att man får återbäring på 1% på allt som köps in eller att rabatter erbjuds i vissa butiker.

Den som har ett gratis kreditkort och använder sig av dessa fördelar kommer därmed till och med att spara/tjäna pengar på att använda kortet.

Varför kan då bankerna erbjuda kreditkort om dessa kan användas på ett sätt som gör att det inte kostar något för konsumenten?

För det första får bankerna in en avgift från de butiker som låter sina kunder använda kreditkort. Detta är en procentuell avgift vilket gör att bankerna tjänar mer ju mer som handlas med kortet.

För det andra får de stora intäkter från den ränta som kreditkortsägarna betalar. Om en faktura inte betalas till sin helhet kan man skjuta upp resterande belopp till nästa månad. Men då beläggs denna summa med en viss ränta. Räntan på kreditkort ligger vanligtvis på mellan 10-30% (effektiv ränta).

Ett exempel:

En person har ett kreditkort och handlar för 12.500kr en månad. När fakturan kommer väljer personen att enbart betala 500kr av skulden. Därmed sparas 12.000kr av skulden till nästa faktura. Utöver det tillkommer en ränta. Om räntan är å 10% betyder det en årsräntekostnad på 1200kr. Den som skjuter upp beloppet 12000kr kommer därför att få betala 100kr i ränta. Detta eftersom det är tolv månader på ett år och årsräntan är beräknat på 12 månader.

Få hjälp med uträkningen:

För många kan det kännas krångligt att räkna ut kostnaden för kreditkortets ränta på egen hand. När det kommer till privatlån har väldigt många banker en lånekalkylator på sin hemsida. Där kan man fylla i belopp, ränta och amorteringstid och därefter räkna ut hur mycket lånet kommer att kosta. Men när det kommer till kreditkort är det inte all lika vanligt. Det är riktigt svårt (om inte omöjligt) att hitta en webbsida som presenterar samma uträkningar på krediter som tas med kreditkort. Ser man däremot på grannlandet Norge är det vanligare. Ett exempel är lånekalkulator for kredittkort som erbjuds på forbrukslåninfo.se. Att just kunna räkna ut sina kostnader är grunden för en stabil ekonomi. Därmed borde även fler svenska företag som erbjuder kreditkort erbjuda detta på sina sidor.