Startskottet för kreditkortet


Tidigare har ni kunnat läsa om kreditkortets föregångare. Nu kan ni läsa vidare om kreditkortets resa till det moderna plastkort med chip det är idag. En viktig milstolpe i utvecklingen mot det moderna kreditkortet togs av Frank Mcnara och hans Diners Club.

Glömde plånboken på restaurang

Frank var på restaurang och upptäckte till sin fasa att han glömt plånboken när notan lades på bordet. Hur historien fortlöper skiljer sig lite åt beroende på vem du frågar.

Restaurang besökVissa menar att Frank först blev tillsagd att betala för sig genom att diska. Istället ska Frank dock ha lyckats tala sig ur situationen och försäkrat restaurangen om att han ska betala tillbaka notan så fort som möjligt. Andra menar att Frank var tvungen att ringa sin fru och be henne komma dit med pengar – något som fått Frank att skämmas och därmed drev på utvecklingen av kreditkortet.

Hur som helst återvände Frank senare till restaurangen med ett pappkort och en signatur. Pappkortet, vars framsida hade texten Diners Club, bevisade enligt Frank hans kreditvärdighet. Restaurangägaren gick därför med på att skicka honom notan på faktura.

Diners Club formas

Hur historian än gick till, är det ingen tvekan om att Frank tog steget till att ta fram det första kreditkortet så som vi känner till det idag (i stora drag åtminstone). Kortet hette, som ni nog redan listat ut, Diners Club och kom till 1950 tillsammans med en vän vid namn Ralph Schneider.

Under ungefär samma tid som Frank startade upp företaget, fanns en annan entreprenör, Alfred Bloomingdale, som inte sällan kallas för ”kreditkortets fader” tillsammans med Frank. Han hade samtidigt som Frank, men på andra sidan landet, startat upp ett företag vars idé var liknande som Franks.

Bloomingdale var från början en konkurrent med sin idé, som kallades Dine & Sign (ung. ät och signera). Han ville göra det möjligt för konsumenter att signera på restaurangen och sedan betala alla sina notor i slutet på samma månad. Bloomingdale skulle senare komma att arbeta tillsammans med Frank för Diners Club.

Kreditkortet når massan

Från att ha startat upp företaget i februari, hade Diners Club redan 20 000 medlemmar i slutet av samma år. Nästa år hade ytterligare 12 000 medlemmar tillkommit.

Kostnaderna och villkoren för det här kreditkortet skiljer sig givetvis en del från idag. Diners Club tog 7 procent i provision av restaurangerna, medan kredittagarna fick betala en summa på 5 amerikanska dollar (en summa som givetvis var värt mer då).

Diners Club finns fortfarande som kreditkort, det har dock kommit till många konkurrenter och de två största, VISA och Mastercard, har nåt en så pass stor världsmarknad att de går att använda runt om i hela världen, där kreditkort används, ska kanske påpekas. I Sverige används kort och andra digitala lösningar i betydligt högre grad än andra länder.

 

Populära kreditkort

KreditkortFör & nackdelarAvgifter & Ränta
Bank Norwegian

Bank Norwegian Kreditkort VISA 200x125-2

+ Ingen årsavgift
+ Ingen avgift vid kontantuttag
+ Bonus: 1% Cashpoints = billigare flygresor
+ Bonus: 5-20% Rabatt hos flygbolaget Norwegian
+ Reseförsäkring inkl avbeställningsskydd
+ Betala räkningar via Bank Norwegian
- Bonus går endast att få ut via flygbolaget Norwegian
- 1,75% i avgift vid valutaväxling

Årsavgift: 0 kr
Ränta: 16,99%
Effektiv Ränta: 18,36% (16,99%)
Räntefritt: 45 dagar
Kreditgräns: 10 000 - 100 000 kr
Aviavgift: E-faktura 0kr (Pappersfaktura 45kr)


Ansök om
Bank Norwegian Kreditkort
Re:member More

Remember More Kreditkort 200x125

+ Bonus: 1% på allt du köper
+ Bonus: 1% även på drivmedel
+ Bonusen kvittas mot skuld på kortet
+ Resepaket More
- Årsavgift
- Dyra avgifter vid kontantuttag
- 1,75% i avgift vid valutaväxling

Årsavgift: 295 kr, första året gratis
Ränta: 16,24%
Effektiv Ränta: 17,00%
Räntefritt: 56 dagar
Kreditgräns: 10 000 - 50/100 000 kr
Aviavgift: E-faktura 0kr (Pappersfaktura 39kr)


Ansök om
Re:member More Kreditkort
Re:member Flex

Remember Flex Kreditkort 200x125

+ Ingen årsavgift
+ Individuell satt ränta kan ge låg ränta
- Dyra avgifter vid kontantuttag
- 1,75% i avgift vid valutaväxling
- Ingen bonus

Årsavgift: 0 kr
Ränta: Individuell 9,74% - 24,74%
Effektiv Ränta: Individuell 9,74% - 24,74%
Räntefritt: 56 dagar
Kreditgräns: 5 000 - 50/100 000 kr
Aviavgift: E-faktura 0kr (Pappersfaktura 39kr)


Ansök om
Re:member Flex Kreditkort