Kredit: För vissa är den övre kreditgränsen viktigast. För andra att möjligheten finns att sätta en låg kreditgräns. Allt beror på hur man tänkt använda sina kreditkort och vilka begränsningar som behöver sättas. För ungdomar som åker utomlands kan det exempelvis vara smart att ha med sig ett kreditkort med låg kreditgräns. Risken för att bli lurad minimeras, tack vare kortalternativet, och överblick över kostnaderna blir extremt tydlig. Utöver det kan man inte göra av med för mycket pengar.
Bonus / Återbäring: Tack vare återbäringen kan kreditkortet skapa intäkter istället för en kostnad. Alla kort har inte bonus men för de som använder korten i vardagen är det en fördel att titta på denna punkt innan kort väljs. Detta framförallt om man har ett speciellt konsumtionsmönster. När Råd och Rön genomförde en jämförelse av sju kreditkort visade det sig att det fanns tusenlappar att tjäna. Barnfamiljer bör fokusera på att få hög återbäring på mat medan de som reser mycket bör leta efter kort som ger hög återbäring på resor (och även andra fördelar kring resandet).
Den som gillar att shoppa online bara ”måste” kolla in re:member flex, med deras bonusprogram ”reward” så kommer du att få rejält fina rabatter på över 300 butiker nätet. Och det är inte bara en gång (typ välkomsterbjudande) utan det gäller varje gång du handlar där!
Den som reser med jämna mellanrum bör titta lite extra på Bank Norwegians Kreditkort och deras poängsystem som är 0,5 Cash Point per 100kr när kreditkortet används (1 Cash Point är 1 Norsk krona). Under ett helt år går det alltså att spara ihop ganska mycket av semesterresan. Norwegian Kreditkort ger även mellan 4-10% på resor som sker med flygbolaget Norwegian.
Det man även ska komma ihåg är att kombinera medlemskort med kreditkort. Den som handlar på ICA och drar sitt Bank Norwegian Kreditkort, för att betala med, får 0,5% i Cash Point. Kortet ger nämligen 0,5% i bonus oavsett var man handlar. Utöver det kan ett vanligt ICA-medlemskort dras (dvs medlemskortet, inte egna ICAs kreditkort, det är för dyrt för att vi skulle rekommendera det) vilket gör att man får 1% på inköpet i bonus. Sammanlagt alltså en bonus på 1,5%.
För de som med hög bensinkostnad är Preem Mastercard ett väldigt bra alternativ. Kortet har 25 öre per liter i rabatt på bemannade stationer och 10 öre på automatstationer. Utöver det får man 0,5% på inköp oavsett vart än man handlar (ej hos konkurrerande bensinbolag).
Om det nu inte finns någon Preem mack i din närhet så funkar det väldigt bra med ett, igen, Bank Norwegian Kreditkort, detta kort ger även 0,5% på alla drivmedel – på alla stationer!
Kommande reklam: Detta är en punkt som få tänker på. Men de som väljer ett kreditkort från en butikskedja medger även att denna kedja får skicka adresserad reklam till personen. Detta gäller visserligen även om man tecknar kortet hos en bank men bankerna är betydligt mindre enträgna med reklamen än vad vissa butikskedjor är. Kanske inte den faktor som väger tyngst men något man bör ha med i beräkningen.
Extra fördelar
Det finns en rad extra förmåner som ges till de med kreditkort. Generellt gäller att ju högre årsavgiften är desto mer förmåner erbjuds. Vanliga fördelar som erbjuds är:
- Reseförsäkring och avbeställningsskydd. (Mycket vanligt)
- Allriskförsäkring för hemelektronik och vitvaror (Ex: ICA Bankkort Plus)
- Extra stora rabatter på flera olika butiker (Ex. Ikano Kort)
- ”Blippa” kortet för snabb betalning (Ex: Bank Norwegian Kreditkort och ICA Bankkort Plus)
- Tanka-fel-försäkring, både Cirkle K (fd Statoil) och Preem Mastercard har en försäkring om fel drivmedel skulle tankas, mycket bra, tanka fel kan bli väldigt dyrt!
Bland de mest exklusiva kreditkorten finns American Express ® Platinum Card som kostar 6.000kr per år. För denna summa får man utöver de vanliga fördelarna med kreditkort även VIP-inbjudningar till event inom olika områden, private shopping, hotellrabatt, förköpsbiljetter till konserter, VIP-kö till vissa nattklubbar, privat resebyrå, fri tillgång till lounger världen över och extremt mycket mer.