Ändrade villkor för Skandiabankens gratiskort

2016-06-20 av

Skandiabanken har tidigare haft ett kreditkort helt utan avgift, men detta kommer att ändras från och med augusti. Då införs nämligen en månadsavgift på 20 kronor, sammanlagt 240 kronor per år. För kunden innebär det att avgiften läggs till på septemberfakturan, medan den från oktober och framåt dras direkt från kortet.

Avgiften på 20 kronor per månad kommer därmed att hamna på samma nivå som för Skandiabankens bankkort. Kostnaden för de båda blir därmed likvärdiga, även om villkoren skiljer sig åt på flera sätt. Det gör att Skandiabankens kreditkort på flera sätt fortfarande kommer att vara mer attraktivt än bankkortet, även om det senare har vissa fördelar det också.

Enligt Skandiabanken så beror den nya månadskostnaden på att interchange-avgifterna (förmedlingsavgifterna) har förändrats. Dessa avgifter är avgifter som betalas av de som behandlar transaktionen (det vill säga de man som kortinnehavare handlar/tar ut pengar från) till den som förmedlat kortet, i det här fallet Skandiabanken. Förändringarna av förmedlingsavgiften gör att Skandiabankens kostnader för kreditkortet ökat, vilket gjort att det kostat banken pengar, någonting som självklart är helt ohållbart i längden.

Även om försämringen för kunder inte är så stor, så finns den ändå där, och beroende på hur man använt sitt kort (speciellt hur stora kreditbelopp man utnyttjat) så kan det vara idé att se efter om det finns något kort som ger bättre villkor, eller kanske helt enkelt byta till Skandiabankens bankkort, om man inte behöver göra sina köp på kredit.

Det finns flera alternativa kreditkort att välja mellan på marknaden, men också lyckligtvis sajter som hjälper en att hitta rätt kreditkort, någonting som kan vara ytterst individuellt. Men kostnadsskillnaden mellan rätt och fel kreditkort kan vara mycket mer än bara en avgift på 20 kronor per månad, vilket gör att man kan spara stora pengar genom att välja rätt kreditkort.